Beef Rougaille

Veel landen in Afrika zijn een smeltkroes aan culturen. Zo ook het land van de dodo, Mauritius!

Veel mensen denken dat Mauritius een eiland is, alleen voor zonaanbidders en dat er verder niets te doen is. Maar niets is minder waar.
Op Mauritius is ontzettend veel te zien en te doen!

Mauritius, trouwens vernoemd naar de Prins Maurits van Oranje, heeft een interessante geschiedenis. De smeltkroes aan volkeren is ontstaan tijdens de tijd van de V.O.C.. De Nederlandse schepen hadden mensen van allerlei nationaliteiten aan boord. Zo strandden er Aziatische, Indiaanse, Europese en Creoolse mensen op het eiland. Deze mix aan invloeden, vind je nog steeds terug in de keuken van Mauritius.

Beef Ragouille Mauritius



Recept beef rougaille:
De basis van de beef rougaille is de tomatensaus met knoflook.
Wat heb je nodig?

  • 500 gr bieflap 
  • 500 gr stevige tomaten, ontveld en in 4 stukken 
  • 2 tenen knoflook, geperst*
  • 5 stengels bosui, fijn gesneden
  • 2 uien, in ringen
  • 2 tl verse, geraspte gember*
  • 1 takje tijm*
  • 1 eetlepel peterselie, fijngehakt*
  • ½ eetl fijn gehakte korianderblaadjes + plus blaadjes voor garnering*
  • 1 klein blikje tomatenpuree (optioneel)
  • zout en peper naar smaak
  • wat gemalen cayennepeper, of 1 tot 3 rode pepertjes
  • olie
    * gebruik verse ingrediënten, zo krijg je de authentieke smaak

Ontvel de tomaten door ze 10 – 15 minuten eerst onder te dompelen in heet water. Snijd het deel bij het steeltje eruit.

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi dit met peper en zout.
Verhit de olie en bak op een hoog vuur de vleesblokjes rondom bruin.
Schep het vlees uit de pan en houd apart.

In de zelfde pan: Fruit de helft van de bosuitjes in de olie, schep dit eruit en fruit vervolgens de knoflook en de gember kort. Hierna gooi je de andere ui en de bosui weer in de pan. Gooi je de ontvelde tomaten, de tomatenpuree en de verse tijm erbij. Laat voor 10 minuten zachtjes sudderen, met de deksel op de pan.

Voeg het vlees toe aan de tomatensaus. Laat nog 10 minuten sudderen. Voeg nu de peterselie, koriander en de rest van de bosui bij de saus, of gebruik het als garnering bij het opdienen.

Lekker met Creoolse rijst, of basmati rijst.

Op Mauritius zeggen ze dan:
“Mo espere ki ou kontan ou mangé”, of gewoon “Bon ‘ap”!


Ingrid Gorter werd enthousiast na het lezen van verhalen over Mauritius en reisde in 2019 twee keer naar “Het meest vreedzame land van Afrika”, Mauritius. De tweede keer bezocht zij ook het eiland Île Rodrigues, 600 km ten noorden van het moeder-eiland.

Mauritius: Rambutans kopen langs de weg
Ingrid, rambutans kopen langs de weg

Meer weten over Mauritius? Lees haar reisblog.

Reacties zijn gesloten.