restaurants

Hieronder vind je een aantal bijzondere restaurants in Nederland. Hetzij met een Afrikaanse menukaart, of een Afrikaanse twist.

Heb jij wel eens een “beetgrypie”, of “olifantsoor” gegeten?

Bij iedereen die met heimwee terug denkt aan de vakantie in Afrika en herinneringen wil ophalen, komen al gauw de fotoboeken op tafel. Maar waarom niet eens op culinair avontuur in eigen land?
Zo kun je heerlijk genieten in een Afrikaans restaurant.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Multicultural-Cuisine-of-South-Africa.png

Restaurant Aap

Restaurant Aap ligt in het plaatsje Alphen in de provincie Brabant.

De keuken serveert alle populaire Zuid-Afrikaanse gerechten zoals, bobotie, biryani, Bunny Chow en samosa’s. Kies jij voor meer avontuur op je bord bij restaurant Aap, dan kun je er ook vlees van zebra en krokodil bestellen, of zelfs insecten.

Natuurlijk ontbreken de favoriete Afrikaanse toetjes niet. Loopt het water jou nu al niet in de mond als je denkt aan melktert, modder, koeksisters, of een Dom Pedro?

Wat wij fantastisch vinden aan restaurant Aap, is dat zij maatschappelijk zeer betrokken zijn. Zo wordt er milieuvriendelijke frituurolie gebruikt en is er een brede keus aan vega,- en vegan-gerechten. Voor de klein avonturiers is er een speciaal kindermenu, een “jungle” speelruimte en knutseltafel met kinderoppas.

Ook is er een overzichtskaart voor mensen die allergisch zijn. Hierop staat haarfijn uitgelegd, welke gerechten mogelijke, allergische stoffen bevatten. Er is ook een geheel glutenvrijmenu.

Met zoveel aandacht voor het milieu en uitdagingen van de hedendaagse samenleving, is Restaurant Aap sowieso al een bezoek meer dan waard.

Tja en dan hebben we het nog niet eens over de inrichting gehad. Niet alleen kinderen, maar ook elke Afrikaliefhebber zal genieten van het luipaard op het dak, de slingerende aap en de grote boom midden in het restaurant. Aan de wand vind je arts & crafts uit heel Afrika.

De Afrikaanse muziek en de vriendelijke bediening maken het plaatje helemaal compleet.

Restaurant Aap
Terover 3
5131 RA Alphen, Noord-Brabant
T: +31 (0)13 5082613
M: info@restaurantaap.nl

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Restaurant-Aap-logo-.png
Afrikaans restaurant Aap
Kindvriendelijk restaurant Aap

Restaurant Viva Afrika

Na het succes van het restaurant De Smaak van Afrika, opent de eigenaar een tweede Afrikaans restaurant, Viva Afrika, in Rotterdam.

Beide restaurants bieden een mix aan Afrikaanse gerechten. Zo kun je kiezen uit specialiteiten uit de Oost en West Afrikaanse keuken. De Bombo, de krokodil, is weer een typisch gerecht uit Zuid-Afrika, dus eigenlijk is het hele continent vertegenwoordigt.

Veel gerechten worden geserveerd op grote, zilveren schalen, waar dan weer bakjes op staan. Het bestek ontbreekt bij deze gerechten. Je krijgt er “enjera“, een soort pannenkoek bij, waarmee je de gerechten uit de schaaltjes kunt scheppen.
Probeer ook eens de Gored Gored, stukjes rundvlees met whisky geflambeerd in geklaarde kruidenboter en geserveerd met linzen, spinazie en groente mix.
De vega,- en vegan-liefhebber kan hier zeker zijn hart ophalen. Er is een groot aanbod van traditionele maaltijden zonder vlees of vis en/of zuivel.

Ook de dranken zijn typisch Afrikaans. Er zijn verschillende soorten “bier” met smaken van gember, kokosnoot of banaan.

De inrichting van beide restaurants is met veel Afrikaanse accenten. Denk aan stoelen met zebra,- of giraffeprint, en muurschilderingen van Afrikaanse volkeren.

Viva Afrika is groter dan De Smaak van Afrika en zeer geschikt voor grotere gezelschappen. Ook al ben je met 15 man, je kunt nog steeds allemaal, ter plekke je eigen menu kiezen.

Restaurant Viva Afrika
Nieuwe Binnenweg 153a/b
3014GK Rotterdam
T: 010 436 11 44
M: info@vivaafrika.nl

Restaurant De Smaak van Afrika
Goudsesingel 342a
3011KL Rotterdam
T: 010-2135566
M: info@desmaakvanafrika.nlDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is viva-afrika.jpg
Viva Afrika vegetarische schotels
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is viva-afrika3.jpg
Afrikaans restaurant Viva Afrika in Rotterdam

Afrikaans restaurant Safari

Gelukkig vind je ook buiten de grote steden van de Randstad, zeer goede restaurants met Afrikaanse gerechten. Zoals Restaurant Safari in Veenendaal.

Dit is Aster, zij komt uit Eritrea, dit land ligt naast Ethiopië. Aster serveert al 18 jaar zeer smakelijke maaltijden uit de keuken van haar geboorteland.

Op de menu kaart kun je kiezen uit soepen als vooraf, en tien verschillende schotels als hoofdgerecht. Hier zitten ook drie vegetarische varianten tussen. Indien van te voren aangegeven, kan er ook glutenvrij gegeten worden.

Restaurant Safari is een begrip in Veenendaal, mocht je liever thuis genieten van de Afrikaanse lekkernijen, dan kan dat ook, er is een maaltijdservice.

Afrikaans Restaurant Safari
Fluitersstraat 80
3901 DL Veenendaal
T: 0318-555927

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Aster.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is photo0jpg-safari.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is fluitersstraat-80-3901.jpg

Oost-Afrikaans restaurant Asmara

Oost-Afrikaans restaurant Asmara bevindt zich in de lichtstad, Eindhoven en biedt gerechten uit de keuken van Ethiopië en Eritrea.

Niet alleen de hoofdstad van Eritrea draagt de naam Asmara, het woord wordt ook gebruikt in de dagelijkse omgang. Het betekent “verbinden” en dat gevoel krijg je echt, wanneer je voor een avondje heerlijk uiteten, neerstrijkt in Asmara.

Zoals je misschien al weet, eten de inwoners van Oost Afrika met hun handen. Het “verbinden” bij Asmara begint dan ook bij de handen. Ze krijgen een wasbeurt met warm water en achteraf ruiken ze heerlijk naar rozenblaadjes.
En dan kan er gekozen worden uit de menukaart met (h)eerlijke gerechten, waaronder zeven vegetarische gerechten. Deze zeven gerechten kunnen ook veganistisch worden bereid. Alles is zeer vriendelijk geprijsd.

De Volkskrant zette Asmara met een 8 + al eerder op de lijst van Beste & Leukste restaurants van Nederland. De krant omschrijft het restaurant als liefdevol en zorgvuldig en zeer geschikt voor de “vleesmijder”.

Woon je in Eindhoven en heb je geen zin de deur uit te gaan?
Restaurant Asmara bezorgt ook maaltijden!

Oost-Afrikaans restaurant Asmara
Grote Berg 47
5611KH Eindhoven
T: 040-2824295
M: info@asmara-eindhoven.nl

Oost-Afrikaans restaurant Asmara
Oost-Afrikaans restaurant Asmara

Afrikaans eetcafé Abyssinia

Eetcafé Abyssinia ligt in Amsterdam-West, achter de Overtoom. Neem tram 11 vanaf het Amsterdam CS en je bent er zo!

Abessinië was is de naam van het vroegere Keizerrijk Ethiopië, dat pas in 1974 ten val kwam.

Dit eetcafé heeft een flink aantal authentieke gerechten uit Ethiopië op de kaart staan. Zoals Doro wot , een traditioneel bruiloftsgerecht met kip, eieren, yoghurt of kaas. Ook hier kun je genieten van “shared dining”, alles wordt opgediend op schalen en er mag weer met de handen gegeten worden!

Ze serveren prima koffie in diverse smaken zodat jij lekker kunt genieten van jouw bakje zwart goud.

Eetcafé Abyssinia
J P Heijestraat 190
1054 MN  Amsterdam
T: 06 – 14 14 18 33
M: info@abyssinia.nl


Restaurant Abyssinia, Amsterdam
Eetcafé Abyssinia Amsterdam

Afrikaans restaurant Seni

Proef de gastvrijheid van Afrika bij Seni.
Seni is het enige Afrikaanse restaurant in Almere. Je vindt het in Almere-haven.

De keuken is Oost-Afrikaans en de inrichting is stijlvol. Oorspronkelijk komt het uiterst gastvrije echtpaar uit Eritrea.
Wat ooit begon als een electrozaak in Almere is met behulp van vrienden en veel creativiteit omgebouwd tot een smaakvol restaurant met uitstekende beoordelingen.
Vooral de huiselijke en familiare sfeer spreekt de bezoekers erg aan.

Restaurant Seni
Markt 22
Almere – Haven
T: 06 44259186
M: davidmebrathu2004@gmail.com


Reacties zijn gesloten.