Nu het reizen naar het geliefde Afrika lastig is, is wegdromen in een boek over Afrika een goed alternatief. Hieronder een greep uit de meest gelezen boeken.
Een olifant in mijn keuken
Francoise Malby – Anthony (met Katja Willemsen)
vertaling: Marjolein Westerterp
samenvatting
In dit hartverwarmende en ontroerende boek beschrijft Françoise Malby hoe ze alles op alles zet om de olifantenkudde, haar kudde, te beschermen en hoe ze haar droom, een opvangcentrum voor wilde dieren, wil waarmaken. Het is het prachtige vervolg op de wereldwijde bestseller De olifantenfluisteraar. Ook dit nieuwe boek raakt je in het hart en laat je niet meer los.
Het laatste wat Françoise Malby, een mondaine Française, van het leven had verwacht is dat zij uiteindelijk terecht zou komen in een privé dierenreservaat in Zuid-Afrika. Dat gebeurt echter wel als ze verliefd wordt op natuurbeschermer Lawrence Anthony. Hun ontmoeting zet haar leven op z’n kop.
Na Lawrence’ onverwachte dood wacht haar de bijna verlammende verantwoordelijkheid om de leiding van het Thula Thula reservaat op zich te nemen. Het lijkt een onmogelijke taak: stropers doden de neushoorns, bewakers weigeren een vrouw als “baas’, er zijn grote financiële problemen en de overheid dreigt haar kudde olifanten alsnog te doden.
En alsof dit allemaal al niet erg genoeg is blijkt dat Frankie, de leider van de olifantenkudde, haar absoluut niet mag. Françoise moet toegeven dat ze eigenlijk doodsbang is voor de humeurige grijze gigant, die nota bene door Lawrence naar haar is vernoemd.
Terwijl haar zelfvertrouwen in de jaren na Lawrence’ dood groeit ontdekt Françoise dat ze Frankie al die tijd verkeerd heeft beoordeeld. En de dieren en Thula Thula in de Zuid-Afrikaanse bush leren haar nog meer waardevolle levenslessen…
Het werk van Lawrence Anthony werd na zijn overlijden voortgezet door zijn vrouw Francoise Malby. Het boek dat ze samen met de uit Nederland afkomstige Katja Willemsen schreef, wordt wereldwijd vertaald.
De olifanten fluisteraar
Lawrence Anthony (met Graham Spence)
samenvatting
Als natuurbeschermer Lawrence Anthony wordt gevraagd een kudde olifanten op te nemen op zijn Thula Thula Game Reserve, is zijn eerste reactie: weigeren. Maar Anthony is de laatste kans voor de kudde die regelmatig ontsnapt. De dikhuiden zullen allemaal worden afgemaakt als Anthony ze niet opneemt.
Anthony stemt toe, maar voordat hun verhuizing plaatsvindt breken de dieren opnieuw uit. De leidster van de kudde en haar kalf worden doodgeschoten. Als de overgebleven olifanten in Thula Thula arriveren zijn ze getraumatiseerd, onhandelbaar en heel gevaarlijk.
Met oneindig veel geduld slaagt Lawrence Anthony er uiteindelijk in het vertrouwen van de kudde winnen. Hij beseft gaandeweg dat “zijn’ olifanten hem veel leren over het leven, loyaliteit en vrijheid. Hun grote onderlinge verbondenheid maakt hem nederig.
Tegen de achtergrond van het leven op het reservaat met onvergetelijke personages en dieren, vertelt Lawrence Anthony een ontroerend, inspirerend en humorvol verhaal dat diepe indruk op de lezer maakt. Zijn boek werd een wereldwijde besteller met vertalingen in o.a. in Frankrijk, Duitsland, Italië, China en Scandinavië.
Enkele van de bijna 12.000 (!) vijfsterren reacties op Goodreads:
– “This is a 10 star read. Fascinating and highly recommended’
– “I felt so good while reading it — never wanted it to end. I cried a bit, too’
– “This book was full of compassion, love, mystery and adventure’
– “So poignant and so beautiful that I refused to put my book down’
– “Words cannot describe how much I loved this book. It was an absolutely amazing story!’
Lawrence Anthony (1950 – 2012) was een bekende natuurbeschermer. Zijn boek over de olifantenkudde bracht hem wereldwijde erkenning. Anthony’s werk in Zululand wordt voortgezet door zijn vrouw Francoise Malby-Anthony.
You run you die 🙂
Willem Bakhuys Roozeboom
samenvatting
Wat doe je als je wordt aangevallen door een nijlpaard, achterna gezeten door wilde honden of plotseling oog in oog staat met een leeuw of een cobra? Iedere dag rennen ze in de ochtendkudde naar hun werk. Dan besluiten ze het roer om te gooien en hun drukke baan, drukke stad en drukke agenda te verruilen voor een eenvoudig leven in een tent in het bos in Afrika. YOU RUN YOU DIE vertelt het verbazingwekkende avontuur van twee Nederlanders die alles achterlaten om hun droom te leven in de bush van Botswana, in het hart van de Okavango delta. Ver van de bewoonde wereld zonder telefoon, internet of enige ervaring, proberen Willem en Nienke ’s werelds meest exclusieve safarikamp draaiende te houden. 24 uur per dag en 7 dagen per week staan zij klaar voor hun gasten. De cultuurverschillen met de lokale bevolking, de extreme vermoeidheid en de levensbedreigende confrontaties met wilde dieren eisen hun tol. Is hun prille huwelijk hier tegen bestand? Met een verfrissende portie zelfspot zet Willem de hectische, westerse consumptiemaatschappij af tegen het ritme van de Afrikaanse bush. YOU RUN YOU DIE leest als een romantische avonturenfilm, met humor, spanning en een vleugje drama.
Vriendschap in gevangenschap
Christo Brand
vertaling: Marjolein Westerterp
samenvatting
Christo Brand was een witte Afrikaner boerenjongen. In 1979, ten tijde van de apartheid, werd hij bewaker op Robbeneiland. Bij toeval werd hij de cipier van Mandela, die toen zestig was en al sinds 1964 in eenzame opsluiting leefde. Ze mochten niet met elkaar praten, maar algauw kon Brand zijn gevangene niet meer zien als een terrorist. Jarenlang trokken ze gedwongen samen op, elk in hun eigen rol. Er ontwikkelde zich een bijzondere, hechte vriendschap. In 1990 kwam Mandela vrij – en Brand ging met hem mee.
In dit boek vertelt hij over het harde leven op Robbeneiland, en over de mens Mandela. Over de ruim negen jaar die hij daar doorbracht in afzondering, over de betekenis van familie, over volharding en menselijke waardigheid. Het boek bevat ook diverse onbekende anekdotes. Een prachtig, menselijk verhaal.
Christo Brand is boekhandelaar en gids op Robbeneiland. Hij is altijd een persoonlijke vriend van Nelson Mandela en zijn familie gebleven.
Lange weg naar de vrijheid
Nelson Mandela
Nelson Mandela werd in 1918 als koningszoon geboren in de provincie Transkei. Al jong realiseerde hij zich het grote verschil tussen het aanzien dat hij onder zijn stamgenoten genoot en de minachting waarmee hij door de blanke samenleving werd bejegend. Mandela sloot zich aan bij het ANC, een daad waarvoor hij een grote prijs zou moeten betalen. Hij werd geïnterneerd op het gevreesde Robbeneiland en verbleef daar bijna een kwart eeuw. Niettemin zette hij zijn strijd tegen de apartheid onverminderd voort. Het regime begon te wankelen. In 1990 kon de regering-De Klerk niets anders doen dan Mandela op vrije voeten stellen. Na vier jaar van onderhandelingen en politieke pressie wist Mandela ten slotte de eerste vrije verkiezingen te bewerkstelligen. Deze omwenteling in de geschiedenis is ondenkbaar zonder de charismatische figuur van Nelson Mandela. In 2004 publiceerde uitgeverij Contact (nu Atlas Contact) zijn biografie De lange weg naar de vrijheid.
samenvatting
Dit is de bekende autobiografie van wellicht de ‘grootste’ man van de twintigste eeuw. Nelson Mandela beschrijft de lange weg die hij heeft moeten afleggen: van onwetende jongen tot charismatisch staatsman. ‘De overheersende indruk is dat hier een man van groot moreel aanzien aan het woord is. Een staatsman die de bescheidenheid zelf lijkt te zijn gebleven. Als zwarte in een blanke maatschappij heeft Mandela alle reden voor woede en gekrenktheid gehad, maar hij geeft zich niet over aan morele verontwaardiging. Hij laat de feiten voor zichzelf spreken.’- NRC Handelsblad.
Agaat
Marlene van Niekerk
samenvatting
Milla Redelinghuys kan op haar sterfbed alleen nog met de ogen spreken.
Haar zwarte huishoudster Agaat verzorgt haar; zij is de enige die Milla begrijpt. Terwijl Milla haar zware leven overdenkt, leest Agaat Milla’s dagboeken aan haar voor. Zo komt langzaam het tragische verleden aan het licht dat deze vrouwen bindt en uiteendrijft.
Dit boek geeft ook een kijkje in het dagelijkse leven van de Voortrekkers die zich als boeren vestigden in de Overberg, Zuid-Afrika.